KRM

IDDIS vant byggeskikkpris

Et attraktivt møtested

Onsdag 18. oktober delte Stavanger kommune ut sin byggeskikkpris for 2023. Og vi vant! Juryen begrunnet prisen med at IDDIS har gitt Stavanger et attraktivt møtested med nytt og gammelt i flott samspill.

Utstillinger, kafé og butikk

IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum stod ferdig i 2021, og er en kombinasjon av eldre bygg og nybygg. Arkitekten bak prosjektet er Eder Biesel Arkitekter. Samme firma har vært landskapsarkitekt i samarbeid med Asplan Viak. Her kan du oppleve utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri, og om menneskene som gjorde den stor. I nybyggets første etasje er det utstillinger om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet. Trykkeriet i andre etasje viser hvordan en trykksak ble til i setteriet og trykkeriet, og til slutt gjort ferdig i bokbinderiet. På IDDIS finner du også museumskafeen IDDIS Café & Brasserie og en museumsbutikk.

Hvorfor navnet IDDIS?
Iddis er det stavangerske uttrykket for etiketter på hermetikkbokser. Ordet etikett ble på lokal dialekt til «iddikett», som siden ble forenklet til iddis. De to museene Norsk hermetikkmuseum og Norsk grafisk museum deler en felles industrihistorie, da det nettopp var behovet for fargerike etiketter og emballasje for den voksende hermetikkindustrien som la grunnlaget for den sterke grafiske industrien i Stavanger.