KRM
Arrangement

Kipperssøndag

Smak røykt kippers rett fra røykeovnen

03. mar. 2024 KL. 11:00 - 16:00

Kippers er saltet, tørket, lett røykt splittet sild.


På kippersdagen hyller vi kippersen med å røyke kippers på tradisjonelt vis i museet sine ovner. Kom gjerne innom for en smak, blir kippers din nye fiskefavoritt?

For hermetikkindustrien ble kippersproduksjonen et viktig tillegg til norske sardiner. Storsilda og vårsilda som brukes til kippers, ble fanget i månedene januar til mars, en ellers stille periode for hermetikkfabrikkene. I løpet av cirka 8 uker produserte fabrikkene årets kippers, som ble lagt på lager og eksportert hele året. Denne produksjonen utgjorde cirka 20% av det samlede produksjonsvolumet til hermetikkindustrien.

Mange savner de ovale kippersboksene med de delikate lettrøkte sildefiletene. En får enda kippers på boks, men nå er også de pakket i standard Dingley- esker.

Kippers er et engelsk produkt med røtter langt tilbake i tid, det finnes kilder fra 1599 som omtaler røkt sild som minner om kippers. I England er det vanligste å ha kippers til frokost.

I Norge ble det forsøkt å produsere kippers rundt 1890, men det ble for dyrt. Gjennombruddet for kommersiell norsk kippersproduksjon kom i 1910 på Johan Tjaaland sin hermetikkfabrikk Fram Preserving.

Skal du nyte kippers anbefaler vi at du setter på Hotell i Særklasseepisoden «Kipper and korps» i bakgrunnen.