KRM

110.000 kr til utstilling

Med støtte fra Stavanger Aftenblad og Stiftelsen Fritt Ord har vi laget utstilling om avistegneren Henry Imsland.

Norsk grafisk museum har fått bevilget 60 000,- fra Stavanger Aftenblad og 50 000,- fra Stiftelsen Fritt Ord for å lage en utstilling om avistegneren Henry Imsland.

HENRY IMSLAND
Henry Imsland var en avistegner og illustratør fra Stavanger. Han tegnet tidlig for flere aviser, men er mest kjent for sine nesten 60 år i Stavanger Aftenblad hvor han dekket alle journalistikkens felter fra notis til reportasje, fra politisk kommentar til storslåtte teatertegninger, fra karikatur til portrett. Hans betydning for avisen kan vanskelig overdrives, og Imsland fikk som første tegner Narvesenprisen i 1958 for fremragende journalistikk.

Selvportrett av Henry Imsland

AVISTEGNING
Avistegning og ytringsfrihet er stadig et viktig tema. Vi minnes opprøret rundt Muhammed-karikaturene i 2005 og det brutale angrepet på redaksjonen i satirebladet Charlie Hebdo i 2015. I fjor så vi flere avistegnere, som f.eks. Michael de Adder, som mener de mistet jobben fordi avisens eiere ikke likte det politiske budskapet tegningene formidlet. Er det fortsatt rom for avistegning i dagens offentlighet?
Tegning fra regjeringskrisen sommeren 1963. Foto: Norsk grafisk museum


NORSK GRAFISK MUSEUM
Norsk grafisk museum har som formål å bevare og formidle historie om trykkekunst og grafisk industri i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv, med hovedvekt på Stavanger. Det trykte mediet og dens rolle i samfunnet er en viktig del av dette, og vi ønsker derfor som vår første separatutstilling å fortelle historien om Henry Imsland. I år er det 120 år siden Imsland ble født, og vi synes det er en utmerket anledning til å berette om avistegneren Imsland og hans bidrag og betydning i det trykte mediet.

Med midlene fra Stavanger Aftenblad og Stiftelsen Fritt Ord løfter vi frem Henry Imsland og avistegningen!

Se flere arbeider av Henry Imsland i vår samling på Digitalt Museum