KRM

Bibliofilia

En utstilling om bokbinding på Norsk Grafisk museum

Bibliofilia- en utstilling om bokbinding, åpner 4. april. Tilbudet til skolene er under utarbeidelse.

Tid: Tirsdag - fredag kl. 09:00- 14:00 fra 2. september 2025

Varighet: 60 minutter

Oppmøte: Andasmauet 15 eller Øvre Strandgate 88. Begge innganger fører til museet.

Målgruppe: Barnehager, småtrinn, videregående skole, universitet

Antall elever: Maks 20 elever i hver gruppe

Innhold:

Barnehager:

(Innhold er under utarbeidelse)

"I bøkenes verden"

Barnehagebarna får oppleve og sanse utstillingen gjennom gamle bøker som man kan ta på og bla i. Liten fortellerstund fra en skikkelig gammel bok! Alle får prege og lage sitt eget bokmerke!

Når barna møter en ny bok, er det naturlig at de studerer forsiden og snakker om hva de ser og hva de tror boka handler om. Den som leser med og for barna, kan fortelle litt om boka. Det forbereder barna på det som kommer, og kan gi nyttig førforståelse. I tillegg kan det bidra til å skape nysgjerrighet og gi barna lyst til å lytte til teksten og studere bildene. Det kan være lettere for barna å forstå innholdet hvis den voksne tar i bruk konkreter for å gjøre dem kjent med sentrale ord og uttrykk i boka ( Rammeplan for barnehager )

Skole

1. - 4. klasse

(Innhold er under utarbeidelse)

"Skikkelig gammel bok"

Aktuelt for Norskfaget

"Norsk er et sentralt fag for kulturforståelse, kommunikasjon, danning og identitetsutvikling. Faget skal gi elevene tilgang til kulturens tekster, sjangre og språklige mangfold og skal bidra til at de utvikler språk for å tenke, kommunisere og lære" (Kunnskapsløftet)

Aktuelt innhold

- Bla i en skikkelig gammel bok!

Det første boktrykkeriet i Stavanger ble etablert i 1833 av Lauritz Christian Kielland. I utstillingen Bibliofilia kan elevene få bla i og ta på en ekte gamle bøker, den eldste boken er faktisk fra 1845.

-Hvordan lager man en bok?

Elevene får prøve å brette en bok.

Videregående skole

(Innhold er under utarbeidelse)

Kunst Design og Arkitektur

"Bok som kunst, bok som håndverk"

Grafisk design (MOK06‑02)

Grafisk design handlar om kreativt arbeid og visuelle løysingar i ulike medium. Faget gir høve til å utvikle det visuelle språket og utforme sjølvstendige visuelle uttrykk. Grafisk design bidreg i samfunnet gjennom visualisering og tydeleggjering av bodskapar. Faget førebur elevane på vidare studium og eit arbeidsliv som stiller krav til kompetanse i visuell kommunikasjon og design.

Kunst og skapande arbeid (KDA03‑02)

Kunst og skapande arbeid handlar om å kunne fordjupe seg i samtidig kunst, medium og visuelle uttrykk. Faget gir elevane tilgang til det mangfaldet av uttrykksformer som finst i kunsten, og kan bidra til eigenutvikling gjennom kunstnarleg aktivitet. Aktivitetar i faget kan bidra til forståing av korleis kunst kan vekke kjensler, skape undring og kommentere samfunnet på ulike måtar. Kunst og skapande arbeid gir elevane høve til å utvikle førestillingsevna og kreative løysingsstrategiar som førebur dei på deltaking i kultur, samfunn og arbeidsliv.

Foto og grafikk (KDA06‑02)

Foto og grafikk handlar om å utforske teknikkar, materiale og uttrykk i visuell kommunikasjon, og om korleis du tolkar og les den visuelle verda. Faget handlar vidare om å formidle innhald og meining gjennom fotografi, grafisk design og grafiske trykkjeteknikkar, og det skal gi elevane kompetanse til å produsere og tolke visuelle uttrykk i eit samfunn dominert av bilete. Vidare gir faget elevane kompetanse og erfaring i å arbeide utforskande og planmessig med både materiale og konsept for å bidra til idéskapande og kreative løysingar i samfunn og arbeidsliv.

Håndbokbinderfaget

Læreplan for håndbokbinderfaget