AVTRYKK
Velkommen til nytt undervisningsopplegg på Norsk grafisk museum.
Opplegget er GRATIS og er i regi av museumspedagog.
Om undervisningsopplegget
Vi begynner i utstillingen med en introduksjon om hvorfor Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum ligger i samme bygg under navnet IDDIS og hvorfor det ligger nettopp i Stavanger. Så får elevene en kort innføring i skriftsystemer, menneskets behov for å sette spor etter seg, og tekstproduksjon før boktrykket ble oppfunnet. Deretter forteller vi om Gutenberg, trykkekunstens oppfinnelse og dens betydning i historien. Undervisningen fortsetter så i Trykkeriet. Der forteller vi om den grafiske industriens historie i regionen, om hva de ulike seksjonene i trykkeriet vårt, og om de ulike maskinene vi har utstilt. Trykkeriet viser utviklingen fra håndsetting til maskinsetting og fra håndpresser til maskinpresser og overgangen til offset. Til slutt får elevene mulighet til å prøve å trykke noe selv på en av de gamle trykkpressene.
Dette undervisningsopplegget er tilgjengelig frem til 20.12.2024
Undervisningen er forankret i læreplanen:
Videregående opplæring
Historie fellesfag
Historiebevissthet
Elevene skal forstå seg selv som historieskapte og historieskapende med en fortid, nåtid og framtid. Elevene utvikler historiebevissthet ved å arbeide utforskende med historie, opparbeide en kildekritisk kompetanse og kunne se ulike perspektiver og sammenhenger i faget. I tillegg må elevene kunne utvikle historisk empati, samtidig som de tilegner seg historisk oversikt.
Kompetansemål etter vg2 historie:
- utforske og reflektere over hvordan fortiden minnes lokalt og nasjonalt.
kompetansemål etter vg3 historie:
- reflektere over hvordan teknologiske omveltninger fra den industrielle revolusjonen til i dag har endret menneskers liv og formet forventninger til framtiden