KRM

A for alfabetet!

Hurra for alfabetet! Verden hadde absolutt ikke vært den samme uten skriftspråkene og alfabetene, eller uten trykkekunsten. Stavangers hermetikkindustri hadde heller ikke vært det samme uten alle de håndtegnede bokstavene og logoene på iddisane.

Alfabetet danner også grunnlaget for Norsk grafisk museum som institusjon, og for fasaden på nybygget, som hentyder til at på innsiden finnes fortellinger om skriftspråket og trykkekunstens historie. Derfor bruker vi alfabetet – fra A til Å – som nedtelling til åpningen 20. november!

I Norge bruker vi det dansk-norske alfabetet, som tar utgangspunkt i det latinske alfabetet A-Z, og så har vi lagt til Æ, Ø og Å som spesialtegn for de danske og norske språkene. Du kan lese mer om alfabetet og bokstavene på f.eks. Store norske leksikon https://snl.no/latinsk_alfabet

Fasaden på nybygget er utviklet av Eder Biesel Arkitekter ved arkitekt Christine Biesel, som også har tegnet selve bygningen. Den valgte skrifttypen (= fonten) er Garamond, en velkjent og kjær type for enhver håndsetter. Riktignok er dette en modernisert Garamond for databruk, men det er likevel en forbindelse tilbake til det historiske grunnlaget for grafisk design på datamaskin.

Foto: Cathrine Ommundsen/MUST

Illustrasjon: Erik Bolstad, snl.no


A for alfabetet!