KRM

Innovatøren Gutenberg

Gutenberg-serien

Da Johann Gutenberg oppfant den moderne trykkekunsten brukte han ikke bare sine egne oppdagelser, men han tok i bruk tidens mange nyvinninger for å utvikle et helt nytt teknisk redskap. Dette er typisk for perioden som vi ser begynnelsen av på 1400-tallet: renessansen.

La oss se nærmere på hans oppfinnelser:

Stempel- og blokktrykk hadde vært kjent i henholdsvis oldtidens Egypt og Kina siden 800-tallet, og Korea begynte å eksperimentere med støpte løse typer allerede på 1200-tallet. Så hva var det Gutenberg gjorde annerledes?

st-g-03404.jpg#asset:6241

Replika av støpeapparat. Foto: Norsk grafisk museum

Gutenberg utviklet en støpeform eller -apparat, som forenklet og effektiviserte prosessen ved støpningen av bokstavene. I tillegg arbeidet han seg frem til en legering som var sterk nok til å tåle gjentatte påkjenninger fra trykkingen, bestående av bly, tinn og antimon – en legering vi i dag kaller grafisk bly.

jost-amman-stc3b8peren.jpg#asset:6240

Typestøper. Fra Jost Ammans «Ständenbuch Nurenberg» 1568. Wikimedia commons


Gutenberg arbeidet seg videre frem til en oljebasert trykkfarge, relativt lik i sammensetningen som oljemalingen kunstnerne på denne tiden hadde begynt å bruke. Den gode kvaliteten på trykksverten kan vi med forbløffelse se i dag blant annet i B42 som trass sine over 550 år har beholdt sin tydelige, skarpe sorte farge.

Og til slutt har vi selvsagt trykkpressen, oppfinnelsen som gjorde masseproduksjon mulig. Gutenberg tok utgangspunkt i en gammel vinpresse som han modifiserte og videreutviklet til en trykkpresse. Trykkpressen i tre holdt seg tilnærmet uendret frem til jernpressens inntog på begynnelsen av 1800-tallet.

Gutenbergs metode spredte seg raskt – 15 år etter han død var det satt opp trykkpresser i de fleste europeiske land, blant annet i Sverige. Basert på dette, og det at grunnprinsippene i Gutenbergs metode forble normen helt til digital setting overtok i siste del av 1900-tallet, er Johann Gutenbergs betydning vanskelig å overdrive.

Kan vi gå så langt som å kalle Johann Gutenberg for en renessansemann? At han var en mann av sin tid er i alle fall udiskutabelt, hans oppfinnelse gjorde at nye tanker og ideer spredte seg raskt og tilrettela for den vitenskapelige revolusjonen på 1500- og 1600 tallet.

Bilde: Tegning/ radering av en trykkpresse i tre (A. Dürer, 1511) 

Innovatøren Gutenberg